Kendama

Mikä on Kendama?

Kendama on perinteinen Japanilainen taitopeli. Pelin juuret ovat Ranskalaisessa pelissä nimeltään “Bilboquet”, joka tarkoittaa kuppia ja palloa. Bilboquet oli yksi ensimmäisistä lelu villityksistä 1700 vuosisadan alkupuolella. Bilboquetin sanotaan juontavan 1100-vuosisadalle asti. Perinteisesti Bilboquettia pelattiin vain kupilla ja pallolla. Myöhemmin laji kehittyi siten että palloon tehtiin reikä ja näin pallo pystyttiin ottamaan kiinni piikkiin. Bilboquet tuotiin Japaniin 1700- alkupuolella. Siitä muodostui suosittu huvittelumuoto erilaisiin juhliin ruokailun ohelle. 1918 -vuonna tähän lisättiin kaksi ylimääräiset kupit ja kendama nykymuodossaan sai alkunsa.

 

Finnish Kendama Open

Vuodesta 2013 alkaen järjestämme Kendaman SM-kilpailut yhdessä jojokilpailuiden kanssa Joensuun Popkadulla 10.7.2013. Noudatamme Englannin Kendama yhdistyksen (Brittish Kendama Association, http://kendama.co.uk/)  asettamia sääntöjä, jotka puolestaan pohjaavat vahvasti Japanin Kendama yhdistyksen sääntöihin. 2013 käyttämämme säännöt ovat samat kuin 2008 vuonna Englannin ensimmäisissä kilpailuissa käytössä olleet säännöt. Erityiskiitos Voidille avusta sääntöjemme luomisessa sekä kilpailujen tuomaroinnin käytännön järjestelyissä.

Kaikki kilpailijat aloittavat aloittelijoiden sarjasta. 10:ssä ensimmäisessä tempussa onnistuneet jatkavat edistyneempien listalle. Pelaaja joka pääsee pisimmälle 20 tempun listallamme voittaa kilpailun. Mikäli tulos on tasapeli, pelaaja jolla on vähiten epäonnistuneita yrityksiä voittaa. Mikäli tämän jälkeen tilanne on yhä tasan voittaja ratkaistaan Moshi Kame -tempun kestävyyskilpailulla.  Kilpailu on kaikille kansalaisuuksille avoin, kuitenkin Suomen Mestariksi valitaan parhaiten Suomea edustava pelaaja. Tuomaristo kilpailuissa on 5 hengen kiertävä tuomaristo joten muut pelaajat tuomaroivat toisensa.

Aloittelijoiden sarja

Ensimmäiset 10 temppua löytyvät oheiselta listalta. Pelaaja saa yrittää jokaista temppua 3 kertaa tehdäkseen onnistuneen suorituksen. Jos temppu on suoritettu hyväksytysti siirtyy pelaaja seuraavaan temppuun listalla. Mikäli pelaaja ei onnistu kolmella yrityksellä heidän yrityksensä on ohitse. Temput tulee suorittaa asetetussa järjestyksessä.

Japaninkielinen nimi / Englannin kielinen nimi (selvyyden vuoksi)
1. Oozara / Big cup
2. Kozara / Small cup
3. Chuuzara / Base cup
4. Rousoku / Candlestick
5. Swinging Oozara (Narun on pysyttävä kireänä kunnes pallo on korkeammalla kuin mitä ken on)
6. Tsubame Kaeshi / Orbit (Oozara>Orbit>Ozara)
7. Tomeken / Pull-up-in
8. Kajiya / Tap Back (Oozara>kopauta palloa ken -osalla>Oozara)
9. Hikouki / Aeroplane
10. Moshikame 10 koppia (Voi aloittaa joko Oozara or Kozara – pelaaja valitsee)

 

Edistyneempien sarja

Listan temppuihin 11-20 sallitaan 5 yritystä, joilla on saavutettava hyväksyttävä suoritus. Temput suoritetaan jälleen annetussa järjestyksessä. Jos temppu suoritetaan hyväksytysti pelaaja jatkaa eteenpäin seuraavaan temppuun. Mikäli tempussa ei onnistuta viidellä yrityksellä suoritus on ohitse. Pelaajien täytyy suorittaa aloittelijoiden lista ennen kuin he voivat yrittää edistyneempien temppuja.

Japaninkielinen nimi / Englannin kielinen nimi (selvyyden vuoksi)
11. Kuuchuu Buranko / Trapeze acrobats (Ei taukoa kenin kiinniottamisen ja chuuzaran ylös nostamisen välillä)
12. Furiken / Swing-in
13. Nihon isshuu / Around Japan
14. Sekai isshuu / Around the World
15. Toudai / Lighthouse (Pidä paikallaan 3 sekuntia)
16. Iai Tomeken / Faster than gravity (Ensimmäinen kenillä tehtävän liikkeen suunta täytyy olla alaspäin)
17. Ken saki suberi / Slip on Stick (Body catch, sitten liutus piikkii, pallon oltava kontaktissa liun ajan)
18. Chikyuu Mawashi / Earth Turn (Furiken aloitus)
19. Tsurushi Tomeken / Hanging Tomeken (Aloitus asento: Pallon yläreuna ei saa olla korkeammalla kuin piikin yläreuna)
20. Uguisu / Bird (Pidä paikallaan 3 sekuntia)

 

Videodemot tempuista

Oheisella videolla temput 1-20 näytettyinä Brittish Kendama Associationin harrastajien toimesta. Temput löydettävissä myös täältä.

 

Lähteet

Brittish Kendama Association – http://kendama.co.uk/
Brittish Kendama Open 2008 – http://kendama.co.uk/competition2008.html
Kendama Foorumi – http://kendama.co.uk/forum